Nieuw-Solidaristisch Alternatief!

Het identitair en revolutionair verzet! – Weg van de Wetstraat, op naar de Volksstaat!

Het systeem en z’n nieuwste crisis…

Posted by reteip op 18 maart, 2008

De beurzen zijn wereldwijd in de greep van de kredietcrisis! De Europese beurzen boeken dag na dag zware verliezen. De markt reageerde onthutst op een nieuwe noodingreep van de Amerikaanse centrale bank, en de overname van de zakenbank Bear Stearns door JPMorgan voor een prikje.

Oud-voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, Alan Greenspan, spreekt ondertussen in de Financial Times van de zwaarste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Vooral de financiële aandelen krijgen het stevig te verduren. De Bel-20 sloot af met een verlies van 3,34 procent. Van de grootbanken weet KBC de schade best te beperken, met een verlies van 4,71 procent. Fortis gaat 5,03 procent achteruit, Dexia 5,31 procent. De grootste verliezer is Agfa-Gevaert, dat 10,59 procent van zijn beurswaarde ziet verdampen! De DJStoxx50 eindigde 4,8 procent lager, EuroStoxx50 klokte af met een min van 3,8 procent. De brede Stoxx600 dook naar zijn laagste peil sinds het najaar van 2005. De paniekgolf overspoelde alle sectoren. De grootste verliezen waren weggelegd voor de grondstoffen-, industrie-, banken- en verzekeringsaandelen. De crisissfeer vergrootte nog, omdat de Amerikaanse centrale bank onverwacht zijn noodtarief voor leningen aan banken verlaagde. Op sommige beurzen, zoals die van Frankfurt, werd al geopperd dat 17 maart 2008 de slechtste handelsdag is sinds 11 september 2001, toen de wereld werd opgeschrikt door terreuraanslagen in de VS. Een klein overzichtje van een aantal feiten geeft aan dat dit mogelijk niet eens overdreven is:

* De prijzen voor goud en ruwe olie stijgen alweer tot recordwaarden. De prijs voor ruwe olie stijgt tot bijna 112 dollar, een ons goud kost 1.003 dollar, en de dollarprijs zakte vanmorgen even tot 1,58 dollar per euro. Op een bepaald moment was de dollar zelfs goedkoper dan de Zwitserse Frank!

* De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft zondagavond op een spoedvergadering beslist de rente voor bankleningen met 0,25 procentpunt naar beneden te halen tot 3,25 procent. Analisten gaan ervan uit dat de basisrente nog verder wordt verlaagd met 0,75 of zelfs 1,00 procent!
* De Amerikaanse investeringsbank Bear Stearns werd voor amper 240 miljoen dollar (of twee dollar per aandeel) overgekocht door JP Morgan. De bank kampte met acute liquiditeitsproblemen. Afgelopen vrijdag noteerde het aandeel nog op 30 dollar per aandeel, en een jaar geleden zelfs nog op 170 dollar.
* De geruchten over onoverkomelijke problemen bij Lehman Bros worden steeds sterker. Sommige analisten wijzen dit bedrijf aan als het volgende dat ten onder zal gaan. Het aandeel verliest vandaag al ruim 20 procent.

* UBS, de grootste bank van Europa moet fors bezuinigen. Er verdwijnen tot 8.000 banen en bovendien lijkt een kapitaalinjectie nodig. Wellicht moeten ook onderdelen worden afgestoten. Het aandeel verliest 11 procent, het grootste verlies in bijna tien jaar!

* Carlyle Capital, een beleggingsfonds dat op Euronext Amsterdam noteert en sinds vorige week feitelijk ten onder was gegaan, is officieel in liquidatie. De aandeelhouders hebben daar mee ingestemd. De banken hebben zich inmiddels ontfermd over de bezittingen die er nog over zijn.

* De aaneenschakeling van pessimistische berichten stuurden de beurzen in Europa en Azië massaal in het negatief. De Europese Dow Jones Stoxx 600 staat op zijn laagste peil sinds 2005.

* De Britse centrale bank probeerde de gemoederen te bedaren door 5 miljard pond beschikbaar te stellen, maar dit had nauwelijks effect.

Kortom, er wacht ons allen weer een ernstige crisis dankzij dat toch zo “prachtige” geglobaliseerde kapitalistische systeem! Wie zal het gelag betalen: de gewone man! Door banenverlies, spaargelden die in waarde zakken, kleine beleggingen die verloren gaan, koopkrachtverlies, nog meer sociale en financiële onzekerheid… Alles wordt in de systeemmedia ongetwijfeld weer keurig uitgelegd door liberaal gezinde professoren, analisten en politici alsof ze tot het Titanic-orkest behoren. Slechts één zaak geldt: het publiek niet laten panikeren en het laten geloven dat de crisis normaal is, de gewone man laten geloven dat het liberaal-kapitalistisch systeem niet ten onder kan gaan.

Als nieuw-solidaristen zijn we hoegenaamd niet verwonderd of onder de indruk dat het tot dergelijke crisissen in het systeem komt! Meer nog, we zullen geduldig onze tijd afwachten tot het regime in de problemen raakt om het daarna te geven wat het verdient: het nekschot. Ons antikapitalisme viseert vooral het onproductieve leenkapitaal (financieel kapitalisme) en de speculatie. Binnen het kapitalistisch systeem was al langer geweten dat het grootste deel van de investeerders de waarde van een bedrijf (winst op lange termijn) verwaarloost, en dat alles wordt ingezet op de waarde van een aandeel (winst op korte termijn). Als N-SA daarentegen, menen wij dat de “productieven” (werkgevers, werknemers, investeerders) van een volk, verenigt moeten worden tegen financieel parasitisme. De uitgifte van regeringsgeld is de basis van monetaire soevereiniteit. Het cliché dat dit leidt tot sterk oplopende inflatie is een liberale fabel. De bestaande financieel-economische wereldorde vraagt dat er voortdurend nieuw geld in de economie worden gepompt, dit geld wordt gecreëerd door leningen van commerciële banken. Die leningen voorzien wel in het kapitaal, maar niet in de interesten die noodzakelijk zijn om hen te betalen. Aangezien centrale en commerciële banken de enige bronnen van nieuw geld zijn, moeten ze voortdurend nieuwe leners vinden. Nieuwe bronnen van schuld – economische zeepbellen – moeten worden aangewakkerd om nieuwe investeerders te lokken. De leenvoorwaarden worden daarom stelselmatig verlaagd. De zeepbellen spatten uiteen, van zodra er een gebrek is aan investeerders. Het bestaande bankwezen is dus één grote fraude. Het kan immers dankzij “fractionele reserves” aan de lopende band onbestaand krediet verlenen. Zeepbellen of conjunctuurschommelingen worden ons echter voorgesteld alsof ze als weersschommelingen zouden zijn, terwijl ze het gevolg zijn van het lenen met fractionele reserve. De groei van de reële economie en de (onevenredige) toename van de geldhoeveelheid (inflatie) zijn noodzakelijk om de interesten te betalen en dus een schuldeneconomie overeind te houden. In de USA zijn een aantal zeepbellen uiteengespat, met een kettingreactie over de ganse planeet als gevolg…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: