Nieuw-Solidaristisch Alternatief!

Het identitair en revolutionair verzet! – Weg van de Wetstraat, op naar de Volksstaat!

“Je bent je werk niet”, maar toch…

Posted by voorhoede op 30 maart, 2008

Zentropa

“Het voorziene rendement en de risicograad kunnen niet de enige criteria zijn voor een investering. De keuze om liever te investeren in één plaats dan in een andere, in een sector van productie dan in een andere is altijd een morele en culturele keuze”. (De sociale leer van de Kerk, “Sparen en consumptie”)

“Als de martelaar het hoogtepunt vormt van het getuigenis aan de morele deugd – waartoe relatief weinig personen geroepen zijn – dan bestaat er zeker ook een samenhangend getuigenis dat alle christenen dagelijks bereid moeten zijn af te leggen, zelfs tegen de prijs van lijden en harde opofferingen”. (Johannes Paulus II)

Die twee zinnen, die gemakkelijk uit het kader van de religie kunnen komen en als voorschriften voor elke militante ethiek kunnen dienen, tonen goed dat onze economische en dus beroepsmatige activiteit niet “neutraal” is of kan zijn.

De beroepen die wij uitoefenen, stellen op zijn minst in termen van bestede tijd een aanzienlijk deel van onze dagen voor. Hoe zouden wij iets anders kunnen zijn dan nutteloze huichelaars als die banen – door hun aard, hun uitdrukkingen en hun gevolgen – radicaal de engagementen en overtuigingen tegenspreken die wij – parallel – beweren te hebben? Wat anders dan belachelijke gesticulatie kan de antikapitalistische plaktocht of de bijeenkomst over sociale rechtvaardigheid van het weekeinde zijn, als we de rest van de week – meer dan 40 of 50 uur – de opgejaagde knecht zijn van het geldwezen of de reclame?

Er is geen politieke doeltreffendheid zonder persoonlijke samenhang.

“Men moet toch leven!”, roept het koor van de vermeende pragmatici. Zeker. Maar wie zal men doen geloven dat vandaag in Frankrijk het enige mogelijke alternatief is tussen de handelsschool en de zwarte ellende, de master in marketing en de goot, de concentratie in het bedrijfsleven en de woonwagen?

Zelfs als elke gesalarieerde activiteit in aanmerking komt voor een zeker aantal compromissen, bestaan er onweerlegbaar beroepen die – zonder absoluut waardig te zijn – niettemin fatsoenlijk blijven (onderwijs, onderzoek, ambachtschap, landbouw, individuele handel…). Andere, die actief deelnemen aan de verdediging en de versteviging van het systeem, zijn dan weer verwerpelijk door hun aard en kunnen worden gelijkgesteld aan collaboratiedaden (reclame, geldwezen, televisie, groothandel…).

Om duidelijk te zijn: men kan op een schone of op een vuile manier aan landbouw doen, maar men kan alleen maar op een vuile manier aan de “verkoop van mobiele telefonie” doen of aan de plaatsing van “consumptiekredieten”, aangezien het voorwerp zelf van de activiteit verachtelijk is.

En dat men vooral niet komt spreken over “entrisme”. Dat woord is uitgevonden om de zin voor het comfort en het verguldsel van het systeem te rechtvaardigen. Het heeft nooit andere resultaten gehad dan de ontwikkeling van het buikje van zijn pleitbezorgers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: