Nieuw-Solidaristisch Alternatief!

Het identitair en revolutionair verzet! – Weg van de Wetstraat, op naar de Volksstaat!

Uit de krant…

Posted by voorhoede op 18 april, 2008

Italiaans extreem-rechts geeft zich een nieuw gezicht
Daniela Santanchè belichaamt de verlangens van een nieuwe generatie die zich afficheert als “de fascisten van het derde millennium”

La Croix, 13/04/2008

In het hart van de Esquilijn, een van de zeven heuvels van Rome, dat de meest kosmopolitische wijk van de hoofdstad is geworden, staat een oud administratief gebouw dat de naam van de Amerikaanse dichter Ezra Pound (1885-1972) draagt. Als stichter van de imagistische beweging was hij een zeer controversiële figuur door zijn steun aan Benito Mussolini en zijn antisemitische standpunten.

De culturele vereniging is ook een “metapolitieke” beweging, gelieerd aan de rockgroep Zeta Zero Alfa, waarvan zanger Gianluca Iannone tot de figuren behoort die een nieuw imago voor Italiaans extreem-rechts tracht te reconstrueren.

Bij het binnenkomen in de hal van het goed onderhouden Mussoliniaanse gebouw van vijf verdiepingen, ontdekt men een immense veelkleurige fresco met een hele reeks namen: Tolkien, Mishima, Evola, Lou Andreas Salomé, Leni Riefenstahl of nog Kerouac, Saint-Exupery, Tamara de Lempicka. Een tiental zalen zijn voorbehouden aan militanten van Casa Pound, waarvan er een onderdak biedt aan de webradio Bandieranera (zwarte vlag), terwijl twaalf families de appartementen bezetten.

“Ik ben een fascist van het derde millennium”

Zelfs in het ouderwetse kader van de conferentiezaal behangen met propaganda-affiches, waar een knorrige papegaai schreeuwt en ruziet, voelt men dat orde en tucht principes zijn waar men niet omheen kan. De camerati van Casa Pound worden gedeeltelijk geïnspireerd door een extreem-rechtse beweging uit de loden jaren, Terza Posizione, waarvan een van de kaders, Gabriele Adinolfi, die gevlucht was naar Parijs in de jaren 1980, opnieuw in Italië leeft.

Ter gelegenheid van de parlementsverkiezingen die zich over twee dagen (zondag 13 en maandag 14 april) afspelen op het schiereiland, is Gianluca Iannone, de zanger, kandidaat-volksvertegenwoordiger voor La Destra – Fiamma Tricolore. Een van de verantwoordelijken van Casa Pound, Davide Di Stefano, gediplomeerd in de politieke wetenschappen, komt op voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rome.

“Ik ben een fascist van het derde millennium”, bevestigt de laatste. Verstandig, vriendelijk, gecultiveerd brengt hij met de oprechtheid van zijn 22 jaar de idee over volgens dewelke het fascisme van het derde millennium een nieuwe sociale politiek is.

Daniela Santanchè is niet weg te branden van het scherm

Zoals honderden jongeren van Casa Pound in Rome, maar ook in Napels (Sicilië) of in Venetië voelt hij zich vertegenwoordigd door Daniela Santanchè, kandidate voor het premierschap van La Destra, een afsplitsing van Alleanza Nazionale van Gianfranco Fini.

Daniela Santanchè, 48 jaar, is geducht verleidelijk, energiek en rechtuit. Tijdens de campagne is ze niet van het scherm weg te branden met haar uitgesproken standpunten tegen immigratie. Zo heeft ze het gemunt op de aartsbisschop van Milaan, Mgr. Dionigi Tettamanzi, die de ontruiming van een zigeunerkamp had veroordeeld.

Tijdens de campagne heeft ze haar aanvallen geconcentreerd op de leider van de rechterzijde, Silvio Berlusconi. Ze roept de vrouwen op niet te stemmen voor de oud-premier, die ze “seksistisch” noemt. Ze heeft zijn nieuwe partij Popolo della Libertà gekleineerd en vergeleken met een “rommelkamer” van niet bij elkaar passende krachten. Ze heeft het ook gemunt op de kleindochter van Mussolini, Alessandra, die geallieerd is met Silvio Berlusconi.

Extreem-rechts heeft weinig kansen om vertegenwoordigd te worden

“Wij beschouwen ons als revolutionairen met gevoel voor eer, nationale trots en sociale rechtvaardigheid”, vult Davide Di Stefano aan. “Wij geloven in een ethische visie van de staat, wij zien het volk als een gemeenschap”. Allemaal punten die de Romeinse camerati zeggen te delen met bewegingen als de Jeunesses Identitaires in Frankrijk.

“Het is het fascisme dat Italië gemoderniseerd heeft, zoals sindsdien geen enkele partij of regering ooit nog gedaan heeft”, voegt hij toe, de bouw van sociale woningen, autowegen, kinderkribbes of nog de agrarische revolutie citerend. Hij weerhoudt echter een dwaling van die periode: “de rassenwetten”.

Een van de stokpaardjes is de eigendomsverwerving door de “sociale lening”. “Wij vragen dat de staat en/of de regio’s op publieke terreinen gebouwen op mensenmaat construeren. Die zouden worden beheerd door publieke maatschappijen, preciseert hij. Een appartement van 80 m2 zal niet meer dan 100 000 euro mogen kosten. Elke familie zal een lening van een openbare maatschappij moeten kunnen verwerven. Die laatste zal de hoogte van de trajecten van maandelijkse terugbetaling vastleggen in functie van de lonen van het gezin”.

Volgens de peilingen hebben de extreem-rechtse partijen weinig kans om vertegenwoordigd te worden in het Parlement. Maar in Rome worden meer en meer jongeren aangetrokken door bewegingen die de fascistische erfenis opnieuw modieus maken.

Anne LE NIR, in Rome

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: