Nieuw-Solidaristisch Alternatief!

Het identitair en revolutionair verzet! – Weg van de Wetstraat, op naar de Volksstaat!

Christen? Democratisch? Vlaams?

Posted by voorhoede op 8 mei, 2008

Het gepalaver over de staatshervormingen gaat straks zijn elfde maand in. De BHV-saga duurt ondertussen voort, terwijl alle Vlaamse partijen vóór de verkiezingen al op hun democratische zieltje hadden “gezworen” dat over BHV niet eens onderhandeld zou worden. CD&V, de partij van “goed bestuur”, is zo de partij van wanbestuur gebleken. Het zijn is altijd sterker dan de schijn!
De jonge Joris Van Severen geeft in het volgende stukje uit De nieuwe richting van het Vlaams-nationalisme in Westvlaanderen (De Westvlaming, 1923) zijn christen-democratische en flamingantische tijdgenoten een veeg uit de pan. Hij legt daarbij de vinger op de wonde: deze politieke sjacheraars hebben geen geloof, geen wil, geen overtuiging. Of om het met de woorden van Codreanu te zeggen: “Dit land heeft geen gebrek aan programma’s, maar aan mannen”.

Er heerst een allesbeheersende nood aan “preciese, heldere, harde waarheid”, schrijft Van Severen. Hij wil los uit de

schrijnende nood die velen der oudere generatie niet begrijpen, die de meesten der oudere generatie niet voelen – uit onze diepe nood, verlost te worden van de ziekte der vage formules en der romantische volzinnen, van de ziekte der meetingmentaliteit en der vertroebelende politieke sentimentaliteiten, van de zenuwziekte der gemakkelijke politieke hartstochtelijkheden, en uit de vulgariteit der politieke bierinspiratie.

Er is nood aan Waarheid. Er is nood aan Zekerheid.

Zekerheid dat in ’t bijzonder ons politieke denken en streven geen dwalen zij. Zekerheid dat wij ons volk op geen verkeerde wegen sturen die altijd onheilswegen zijn.

Streven naar volmaaktheid voor het Volk

moge veel brave middelmatig-voelende burgertjes doen lachen, en ons voor naïeve dromers doen houden die geen flauw begrip van de werkelijkheid hebben. Aan hun logheid storen wij ons natuurlijk niet.

Nood aan zekerheid is de tweede reden waarom de nationale strijd volgens de richtlijnen der katholieke leer moet gevoerd worden.

Zeer angstig nemen wij onze verantwoordelijkheid op.

De derde reden is : nood aan Orde, nood aan zuivere toestanden. Er heerst duivelse wanorde, waarheid en deugd zijn uit het openbare leven verjaagd, wij leven onder de heerschappij der ondeugd en der dwaling. Velen stellen nog slechts één enkele vraag : “Hoeveel brengt het op ? Wat kan ik daaraan winnen ?”

[…]

Wijsheid is niet “sluwheid en al de andere kleine middelen der zogenaamde diplomatie”, wel : “koncentratie van alle geestelijke en zedelijke deugden”.
De katholieke partij is wel verre verwijderd van die Waarheid, Zekerheid, Orde en Wijsheid. Van Severen is niet zacht voor

het zogenaamd katholicisme der Belgische katholieke partij, een seniel produkt van in belgischheid verkankerde politiekertjes (…) die, vooral sinds 1914, met de eenvoudigste grondbeginselen der katholieke leer niet de minste rekening houden, en, als stuurloze gekken, ons volk naar de afgrond voeren (…). De schoonste idealen heeft deze partij versjacherd en versjachert zij nog alle dagen, op de vieze markt der Belgische belangen, der anti-Europese en anti-Vlaamse belangen.

Arthur de Bruyne, in: Joris Van Severen. Droom en daad. Oranje Uitgaven, 1961, pp. 62-64.

Inderdaad: niets is veranderd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: