Nieuw-Solidaristisch Alternatief!

Het identitair en revolutionair verzet! – Weg van de Wetstraat, op naar de Volksstaat!

Toekomstige Amerikaanse president wacht een dom volk

Posted by voorhoede op 20 mei, 2008

WASHINGTON 15/05 (BELGA) = Wie ook de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt, hij (of misschien dan toch zij) krijgt een onwetend volk voor zich. Volgens het tijdschrift Newsweek gelooft vandaag 41 procent van de Amerikaanse bevolking dat Saddam Hoessein bij de aanslagen van 11 september 2001 betrokken was. Zo’n veertig procent van de Amerikanen onder de 44 jaar heeft nog nooit een boek gelezen en een derde van de jonge burgers kan Irak noch New York op een landkaart aanduiden.

Velen hebben geen idee wanneer de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) het land in een verschrikkelijk bloedbad veranderde. Bij internationale vergelijkingen tussen leerlingen, zoals PISA (Program for International Student Assessment), scoort Amerika slechts middelmatig en voor sommige vakken als wiskunde zelfs miserabel. “35 procent van de bevolking gelooft dat de stemming bij ‘American Idol’ minstens zo belangrijk is als bij de presidentsverkiezingen”, aldus Time. Ondanks het huidige informatietijdperk is de openbaarheid in de VS op politiek vlak verslechterd. “De grotere toegang tot media heeft ironisch genoeg het aandeel politiek geïnformeerde Amerikanen doen verminderen”, aldus politicoloog Markus Prior van de Princeton Universiteit.

Volgens journaliste Susan Jacoby zijn weten en leren in de VS uit de mode geraakt. “Amerikanen zitten in grote intellectuele nood”, schrijft ze in haar boek ‘The age of American unreason’, dat bij publicatie enorm over de tongen ging, helaas alleen onder intellectuelen. De verslaving van jongeren aan videospelletjes en internetplatforms versterkt enkel de toenemende vervlakking en verdomming. “Dom zijn is tegenwoordig cool”, aldus Jacoby.

Sterker nog, dommeriken worden als helden gezien in succesvolle Hollywoodfilms (denk aan Adam Sandler, Jim Carrey, …). Tv-shows overtreffen mekaar in de bescheidenheid van opzet. Zo meten jonge showbizzbeloften zich met een elfjarige in het programma ‘Are you smarter than a 5th grader?’ (Ben jij slimmer dan een elfjarige?). De presentator vraagt: “Van welk Europees land is Boedapest de hoofdstad?” Antwoord: “Wat, ik dacht dat Europa een land was?”

“Hoe kan een land politieke en economische hegemonie behouden, als zijn burgers weigeren om volwassen te worden”, klaagt professor Mark Bauerlein van de Emory universiteit Atlanta in zijn boek ‘De domste generatie’. De auteur geeft kritiek op de intellectuele leegte bij Amerikanen onder de dertig jaar. “De internetcultuur maakt van ons een onwetend volk”, waarschuwt hij. “Een technologie, … die slimmer maakt, die de geest verscherpt en de welsprekendheid zou moeten ontwikkelen, heeft eigenlijk het tegenovergestelde effect. Geen wonder dat geen enkele leeftijdsgroep zo zelden gaat stemmen als de jonge Amerikanen”.

In een land waarin onwetendheid meer en meer sociaal aanvaardbaar wordt, is het bijzonder gedurfd om uit de band te springen. De Democraat Barack Obama beschreef tijdens een fondsenwerving in San Francisco de gemoedstoestand van mensen die in gebieden wonen waar veel banen verloren zijn gegaan, als bitter. “Het verbaast me niet dat ze antipathie koesteren tegenover mensen die niet zoals hen zijn”, zei Obama. “Dat is voor hen een manier om uiting te geven aan hun frustraties”. De uitspraak ontketende een als ‘Bittergate’ bekend geworden polemiek, en Obama werd afgestempeldals ‘elitair’. “Een van de gevaarlijkste vooroordelen waarmee men een politicus kan etiketteren”, aldus Jacoby. Daarnaast slaat Obama, een Harvard-jurist, ook wel eens de bal mis: zo kondigde hij onlangs een bezoek aan de president van Canada aan. Canada, lid van de Britse Commonwealth, heeft geen president. .

George W. Bush heeft onder meer zijn verkiezingsstrijd tegen Al Gore en John Kerry gewonnen door in te spelen op de traditionele afkeer van vele Amerikanen tegen intellectuelen: Bush komt over als de man van het volk, met wie men wel eens een pintje op café zou drinken. Hij wordt niet gezien als eigenwijs of als allureman. Net zoals zijn voorgangers behoort Bush tot de Amerikaanse elite die studeerde aan de Ivy League (de topuniversiteiten aan de Oostkust) en van een extreem rijke familie afstamt. Door zijn legendarische blunders (“Het overgrote deel van onze import komt uit het buitenland”) en zijn vaak klungelige aard is het voor Bush niet moeilijk om als Joe Sixpack/Jan Modaal gezien te worden.

Iedereen die in het Witte Huis wil geraken, moet naar stemmen streven van kiezers die blijkbaar weinig van de wereld afweten. Sinds 2004 stelt het nationale cultuurinstituut NEO een alarmerende afname van de leesvaardigheid van Amerikanen vast, vooral bij de jonge generatie. “Twee op de vijf scholieren zijn slechte lezers”, aldus professor Robin Lanzi van de Georgetown University in the Washington Times.

“Het frappante is niet dat onze scholieren internationaal gemiddeld scoren. Het is vooral erg dat het aandeel slechte studenten overproportioneel is”, luidt de analyse van opleidingsdeskundige Edward Friske in the New York Times. Bijna een derde van de Amerikaanse jongeren behaalt geen diploma. De Verenigde Staten staan pas op de zestiende plaats op 27 geïndustrialiseerde landen wat betreft het behalen van hogere diploma’s.

De bezwaren hierboven zijn weliswaar niet nieuw. Vijfentwintig jaar geleden schrok de regeringsstudie ‘Een natie in gevaar” het publiek op. Toen werd de bedreiging van het middelmatige onderwijs gelijkgesteld met het gevaar van oorlogsdaden tegen de VS.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: