Nieuw-Solidaristisch Alternatief!

Het identitair en revolutionair verzet! – Weg van de Wetstraat, op naar de Volksstaat!

20% Vlamingen kan huisvesting nauwelijks of niet meer betalen

Posted by matrix1302 op 29 juni, 2008

Een op de vijf Vlamingen kan maar moeilijk nog de kosten voor huisvesting betalen. Eén en ander blijkt uit een onderzoek van specialist Luc Goossens van de Universiteit Antwerpen. De krapte op de huurdersmarkt is de voorbije jaren sterk toegenomen: enerzijds is het aanbod van huurwoningen gedaald, anderzijds is de vraag naar huurwoningen fel gestegen door het toenemende aantal alleenstaanden, vooral in de grote steden. In Brussel is al de helft van de inwoners alleenstaand en in Antwerpen is dat bijna de helft. Eens te meer blijkt het toenemende individualisme bij te dragen tot verpaupering en armoede.

Steeds meer mensen kunnen nu de huur niet meer betalen. “Het grootste deel van de huurders op de private markt heeft betalingsproblemen”, zegt Luc Goossens. Als we daar nog eens de mensen bijtellen die moeite hebben om hun hypothecaire lening af te betalen, blijkt dat 20% van de Vlamingen problemen heeft om een betaalbare woonst te behouden! De huurdersbonden bevestigen dat steeds meer mensen de prijzen niet meer kunnen betalen en de situatie zal bovendien nog erger worden door de stijgende energiekosten. Ook de deurwaarders bevestigen dat er steeds meer uitdrijvingen plaatsvinden, daar spreekt men van een verdrievoudiging in vergelijking met enkele jaren geleden.

In tegenstelling tot de liberale regimepartijen, menen wij als nieuw-solidaristen dat de huisvestingspolitiek volledig opnieuw uitgedacht moet worden. Vrijheid kan niets betekenen als het niet vrijheid van schuld betekent. Wij menen dat de eigendom van een huis een recht is.

Via sociale leningen en sociaal krediet moet de eigendomsverwerving op een rechtvaardige manier tot stand gebracht worden. Het recent in opmars gekomen Kangoeroe-wonen moet vanuit nieuw-solidaristisch oogpunt aangemoedigd en uitgebreid worden. Ten eerste zijn er de jonge gezinnen die tijdens hun zoektocht naar een eigen woning maar al te vaak met haast exuberante grond- en huurprijzen geconfronteerd worden. Daarnaast is er de vergrijzing, ouderen blijven graag zo lang mogelijk thuis: veilig, zelfstandig en in contact met hun vertrouwde omgeving. Ook mag het (ver)huren van een woning niet overgelaten worden aan het extremisme van de vrijemarktwerking en speculatie. Huurprijzen moeten gekoppeld worden aan de kwaliteit van de woning. Voorts moeten jonge koppels en bejaarden de mogelijkheid krijgen om in hun geboortestreek te blijven wonen in een betaalbare huurwoning.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: