Nieuw-Solidaristisch Alternatief!

Het identitair en revolutionair verzet! – Weg van de Wetstraat, op naar de Volksstaat!

Canada gaat volgend jaar 300.000 immigranten opvangen

Posted by vooruitgang op 2 november, 2016

Volgens Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar Economie en hoogleraar aan de Columbia Universiteit (VS), is het drukken van de lonen en sociale kosten per geproduceerde eenheid binnen de eurozone een vorm van valutaoorlog. Men kan immers de waarde van de euro niet laten zakken in een afzonderlijk Europees land binnen de eurozone.

Daarom past de kapitalistische elite een andere tactiek toe, namelijk die van binnenlandse inkrimping. Dat wil kort uitgelegd zeggen: je bespaart op consumptiekracht door de lonen en sociale kosten te drukken (Duitsland is daar het verst in gegaan). En door de lonen (d.w.z. sociale kost per product) lager te maken dan in andere Europese landen, worden ook de prijzen van de uitvoer verlaagd. Dat effect is deels hetzelfde als een vermindering van je munt (muntdevaluatie). Alleen betaalt bij dit soort operatie niet elke burger de prijs (doordat alle buitenlandse producten duurder worden voor elke burger van het land), maar betalen alleen de gesalarieerden de kosten van de operatie om ’s lands concurrentiepositie te verbeteren. Het is immers hun verloning in algemene zin die naar omlaag gaat. Met andere woorden: de rijkere klasse heeft geen last van een dergelijke “loondevaluatie” (anders dan bij een echte muntdevaluatie). Voor de Europese elites is dit een mooie oplossing voor het feit dat ze de oude nationale munten niet meer kunnen devalueren.

Maar Stiglitz verzwijgt in zijn beschrijving een belangrijk punt om dat mechanisme van “loondevaluatie” ongestraft te kunnen toepassen in een euroland. Hij vermeldt wel dat de werkloosheid stijgt, waardoor het salariaat meer “verplicht” is tegen lagere werkvoorwaarden te produceren. Maar hij zwijgt over hoe de elite ervoor zorgt dat een interne devaluatie nog meer effect kan hebben, met name door massa-immigratie te bevorderen. Want door de lonen te drukken stijgt je export (dat is toch de bedoeling), maar een ongewenst neveneffect daarvan is dat je meer “productiekrachten” nodig hebt (wat dus de werkloosheid zou doen dalen). En omdat te voorkomen importeert de kapitalistische elite (en politieke klasse) massaal immigranten (of vluchtelingen).

Dat is de reden waarom Merkel “Wir schaffen das” zegt. Zij bedoelt eigenlijk niet dat zij humanitair iets voor elkaar zal krijgen, maar dat zij daardoor nog steeds sterker dan enig ander land in de eurozone staat op vlak van concurrentie door interne devaluatie. Het neoliberalisme is, wat zijn ideologische doelen betreft, geen ideologie van menselijkheid of mededogen, maar een ideologie van winstmaximalisatie. De staat (liefst dan nog een supranationale staat) moet de kapitalisten daarbij alle middelen geven om dat doel te bereiken, immigratie inbegrepen.

Wat heeft dit nu uiteindelijk allemaal te maken met de titel van dit stuk: “Canada gaat volgend jaar 300.000 immigranten opvangen”?

Dankzij onze elite hebben we nu een vrijhandelsverdrag met Canada. Canada heeft op zijn beurt een vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten, om de eigen producten makkelijker op de Europese markt af te zetten moet Canada ervoor zorgen dat het concurrentieel blijft met Amerikaanse bedrijven (anders gaan die via Canada een deel van de export naar Europa inpikken). Daarom is TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS, niet meer echt nodig voor die laatste. Ze zullen nu immers via Canada onze markt kunnen bedienen. Dus steekt Canada een tandje bij, want door meer uitvoer naar Europa (vanwege het CETA-verdrag) zal de werkloosheid in Canada verminderen (waardoor de lonen stijgen). En wat doen de Europese landen om de stijging van lonen tegen te gaan? Zij importeren mensen. Canada heeft nu (in kapitalistisch opzicht en vanuit een neoliberale visie) twee mechanismen om onze eigen producten te beconcurreren: het mechanisme van de muntdevaluatie en – door 300.000 mensen surplus binnen te halen – ook dat van de loondevaluatie.

Europese bedrijven kunnen zich alvast schrap zetten – of nog meer vreemdelingen invoeren (wat zij waarschijnlijk zullen doen). Dat is het verband met de titel bovenaan dit stuk en onze uitleg. Globalisme is een ideologie, en alle kapitalistische elites gebruiken daarom dezelfde ideologische tools.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: